Voorstelling

Kwaliteit, versheid & vakmanschap!

Maes Koffie is nog steeds een familiebedrijf. Sedert de vestiging in Hasselt in 1958 is de speciaalzaak uitgegroeid tot de trots van Limburg en wordt de koffie gewaardeerd en geprezen door iedere echte koffieliefhebber. Het is geen toeval dat Maes Koffie officieel erkend werd als streekproduct onder de naam van “koffie uit het land van Loon”.

Maes Koffie staat borg voor topkwaliteit door zijn strenge selectie en toezicht bij de aankoop van de ruwe koffie, door de ambachtelijke wijze waarop de koffie nog steeds wordt gebrand door de eigen meesters in haar gespecialiseerde koffiebranderij in Hasselt, niet voor niets de hoofdstad van de smaak en tenslotte door de zorg voor dit delikate eindproduct tot bij de verbruiker.

Maes Koffie, een kwestie van goede smaak!

onze aloude slogan van voor 65 jaar

Maes Koffie beschikt voor zijn verkoop over vijf eigen winkels in Limburg en één eigen winkel in Mechelen.

Verder wordt Maes Koffie verdeeld via een uitgebreid netwerk van verkooppunten.

Groothandel, bedrijven, scholengemeenschappen, ziekenhuizen, gezamenlijke aankopen of collectiviteiten kunnen zich rechtstreeks bevoorraden in de koffiebranderij of kunnen kiezen voor levering aan huis mits afname van minstens 5 kg.

Naast koffie bieden wij ook nog een waaier van producten aan die bij koffie of de ontbijttafel horen zoals espresso- en koffiezettoestellen, warmhoudkruiken, porselein en alles wat bij koffie en thee past: melkcups, koekjes, suiker, koekjes, alle soorten vruchtenthees, filters…

Maes Koffie is lid van de verening van de gespecialiseerde koffiebranders van Europa.

Kop Maes Koffie

Meer dan een halve eeuw geleden werden door de stichter Frans Maes de eerste zakken ruwe koffie aangekocht: “Fancy Santos”, heerlijke “Hoogland Guatemala” en “Strictly High Grown” Costa Rica koffie.

In 1958 werd de branderij overgebracht naar de Koning Albertstraat 43 te 3500 Hasselt, waar tijdens de eerste 13 jaren de koffie in de winkel gebrand werd.

Van bij de aanvang werd de nieuwe speciaalzaak het rendez-vous huis voor koffiegenieters.

De zaak barstte snel uit haar voegen. De steeds drukker wordende winkelstraat kon de groeiende aanvoer en opslag van de vrachten ruwe koffie niet meer verwerken zodat er naar een ruimere locatie gezocht werd. Het industriepand langs het Albertkanaal aan de Ankerstraat te Hasselt was hiervoor de geschikte locatie. In de ideale betonnen constructie werden twee nieuwe koffiebranders geplaatst, silo’s geïnstalleerd en geconditioneerde opslagruimten voorzien om aan de steeds grotere vraag te voldoen.

Maes Koffie, levensvreugde van morgen tot avond!

De firma is nog steeds voor 100% in familiebezit en staat inmiddels onder de kundige en dynamische leiding van Paul en zoon Filip, Walter zorgt voor onderhoud en bevoorrading, Marie-Kristien is personeelsverantwoordelijke.

Ondanks de honderden tonnen koffie, die Maes Koffie jaarlijks verwerkt, gaat alles nog door de handen Paul en Filip – van labo tot en met het persoonlijk en behoedzaam roosteren van de koffie. Het delicate aroma en de verfijnde smaak worden tot ontwikkeling gebracht in de meest geperfectioneerde trommelroosters.

Maes Koffie dankt zijn succes ook aan de inzet van zijn medewerkers en vooral aan de trouw van zijn vele koffieklanten.

Koffie

De inspanningen en de kwaliteit van Maes koffie werden onlangs bekroond met de erkenning als streekproduct: “Koffie uit het land van Loon”.

Wat is een traditioneel streekproduct?

Streekproducten zijn zoveel meer dan een heerlijke verwennerij. Achter elk product schuilt een fascinerende geschiedenis. Van lokale streekbiertjes tot heerlijk streekgebak, van Griekse olijven tot een Schotse zalm. Ze hebben allemaal een verhaal dat moet verteld worden.

Zoals de naam “streekproduct” suggereert, zijn ze op een of andere manier verbonden aan een streek. Ofwel zijn de ingrediënten afkomstig uit de streek, ofwel is de bereidingswijze streekgebonden. Kortom, heerlijke producten met een rijke geschiedenis of traditie. Om zeker te zijn dat deze kostbare producten niet zouden verdwijnen, zijn er verschillende labels in het leven geroepen. Zij geven de producent de kans om zijn producten buiten de streek te promoten, én zorgen ervoor dat de gebruiker ze herkent als een eerlijk streekproduct.

Aan welke 5 criteria moeten al deze producten als erkende traditionele streekproducten voldoen?

  1. Zij worden bereid met grondstoffen uit de streek. Soms zijn de streekeigen grondstoffen niet meer voldoende voorradig, denk maar aan mosterdzaad of boekweit, en moeten dan ook ingevoerd worden. Traditionele bereidingen met uitheemse ingrediënten zoals amandelen, cacao, koffiebonen, specerijen, … komen ook in aanmerking.

  2. Deze producten worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product. Europa spreekt van producten met een faam. Zulke producten zijn dan meestal ingeburgerd door traditionele naamgeving, vorm, gebruiken, …

  3. Traditionele streekproducten worden naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie. Productiemethodes evolueren, er worden hogere eisen gesteld, maar de producenten kiezen er wel voor om typische handelingen te behouden.

  4. De traditionele streekproducten worden bereid in hun streek van oorsprong. Soms is het moeilijk om de productie van een streekproduct in de streek te behouden, de producenten met een Vlaams of Europees erkend product kiezen echter voor een productie in eigen streek.

  5. Traditie betekent een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit. Om erkend te worden moeten producten minimaal 25 jaar bestaan. Indien een oude bereidingswijze terug opgenomen wordt, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een vergeten bierrecept, kan dit product ook naar een erkenning dingen.

Meer informatie op www.streekproduct.be.

Streekproduct.be - regio & traditie